Den ultimate utviklerfonten?

Jeg har funnet det som, etter min mening, er den ultimate utviklerfonten, og ganske nærliggende å være den ultimate web-fonten også.

Jeg har funnet det som, etter min mening, er den ultimate utviklerfonten, og ganske nærliggende å være den ultimate web-fonten også.

Jeg har i lang tid brukt en slags "franken-font" bestående av en basisfont (som jeg i skrivende øyeblikk ikke husker navnet på), som jeg har modifisert til å inneholde tegnene som er nødvendig for ASCII- og ANSI-art, samt Menlo powerline tegnene. Dette har fungert godt og jeg har vært stort sett svært fornøyd med fonten med unntak av noen småproblemer med ANSI-art i et par størrelser.

Men i den senere tid har jeg merket at synet ikke lenger er hva den en gang var, og jeg har også sett at det er blitt lansert mange nye fonter rettet mot utviklere, driftere og generelt folk som sitter mye i miljøer hvor en "monospaced" font er naturlig. Dermed har jeg hatt en tanke i bakhode at det snart er på tide å begynne å se etter en ny font, og gjerne en som allerede har alle tegnene jeg har behov for slik at jeg slipper å modifisere den selv.

Her forleden dag satt jeg og så på noen Emacs-video på youtube. Og oppdaget at fonten som vedkommende brukte rett og slett var en ekstremt vakker font, og mer til var veldig lesbar. Dette inspirerte meg til å prøve å finne ut hvilken font dette var. Og som introvert, så var selvsagt ikke løsningen å kontakte vedkommende, men heller snuse rundt på github til jeg fant dot-filene hans og kunne finne ut hvilken font det var.

Og fonten, den er mektig imponerende, og heter Iosevka. Den finnes i flere ulike varianter, både en vanlig "monospaced" font, en terminal-variant og flere andre med og uten ligaturer. Den har en veldig stort tegn-dekning som nok dekker så og si alles behov for tegn på de fleste språk. Har full dekning på typer og tilbyr også oblique i de fleste varianter.

Alle varianter av fonten er klar til nedlasting i TTC, TTF og WebFont fra github. Det finnes en interaktiv oversikt over alle tegn, varianter med mer. Det finnes en egen online konfigurator hvor du kan selv plukke og mikse og bygge din egen font basert på nøyaktig de delene av Iosevka du selv ønsker. Og om du virkelig ønsker å nerde kan du laste ned kilden og bygge fonten selv.

Som nevnt så er dette i mine øyne den ultimate utvikler-fonten. Den passer utmerket til bruk både i terminal, IDE, editor mv. Men, jeg mener også at man burde sterkt vurdere å bruke Iosevka som WebFont når man utvikler nettsteder da lesbarheten også på web er svært god.

Fonten er både meget vakker og utrolig lesbar i alle størrelser. I same pikselhøyde som den tidligere fonten jeg brukte, er denne fullstendig lesbar i motsetning til den forrige som etterhvert begynte å bli utydelig for mine eldrende øyne.

Så om du tilbringer mye tid foran skjermen, og særlig om du tilbringer mye tid med tekst, så anbefaler jeg absolutt å prøve ut denne fonten. Fonten er lisensiert under SIL Open Font License v1.1 så det er fritt frem å bruke den på (nesten) alle mulige måter. Stort sett det eneste du ikke kan gjøre er å selge fonten for seg selv.